افت ۵۰هزار واحدی شاخص بورس تحت تاثیر رشد نرخ خوراک
گروه: تیتر دو , بورس | کد خبر: 80741 | ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۵
اگرچه افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها منطبق بر فرمول، منجر به ایجاد هیجان منفی در بازار سهام شده است، اما نکته ای که وجود دارد این است که با توجه به افزایش نرخ ارز، P به E تحلیلی این شرکت ها همچنان در محدوده های ارزنده ای قرار دارند.
به گزارش پیشگام اقتصاد، بازار سرمایه اولین روز کاری این هفته را با ریزشی سنگین از همان دقایق ابتدایی بازار آغاز کرد. این در حالی است که برخی از فعالان بازار افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها را عامل اصلی این هیجان منفی در بازار عنوان می کنند. گفتنی است شاخص کل بازار سرمایه هم اکنون با ریزشی ۵۰ هزار واحدی به محدود ۲ میلیون و ۷۳۰ هزار واحدی رسیده است.
لازم به ذکر است شرکت ملی صنایع پتروشیمی با ارسال نامهای به ۲۷ شرکت پتروشیمی، نرخ جدید خوراک گاز طبیعی در سال ۱۴۰۳ را ابلاغ کرد. بر اساس این نامه نرخ خوراک گاز طبیعی واحدهای پتروشیمی از حدود ۴ هزار تومان در فروردین امسال به بیش از ۱۲ هزارتومان در دی ماه افزایش یافته است.
آیا افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها غیر قابل پیش بینی بود؟
نرخ گاز خوراک تحویلی به پتروشیمی هایی که خوراک گاز دارند و نرخ گاز سوخت به صنایع تابع دو متغیر است. متغیر اول، نرخ دلار رسمی (نرخ دلار نیما در گذشته و نرخ دلار توافقی در حال حاضر) و متغیر دوم نرخ دلاری گاز که خروجی فرمول معروف نرخ گاز خوراک است. در دی ماه نرخ دلار رسمی رشد کرده است و به حدود ۶۷ هزار تومان رسیده است.
از طرف دیگر نرخ گاز در اروپا و حتی آمریکا به دلیل فصل سرما رشد کرده است. علت رشد نرخ محصولاتی مثل اوره (از ۳۳۰ دلار برای هر تن به ۳۷۷ دلار برای هر تن در خلیج فارس) و متانول (از ۲۷۰ دلار برای هرتن به ۳۰۵ دلار برای هر تن در بنادر چین) نیز همین رشد قیمت گاز در مناطق مختلف بوده است. به همین دلیل طبیعی است که نرخ گاز خوراک و سوخت از دی ماه به بعد رشد داشته باشد.
لازم به ذکر است، میانگین نرخ موثر فرمول در ۱۰ماهه ابتدای امسال ۱۴.۹ سنت بوده است, به همین دلیل برای تحلیل شرکتها در سال آینده میتوان از نرخ ۱۶سنت برای گاز استفاده کرد(با فرض ثبات نرخهای جهانی نسبت به امسال).
P به E پتروشیمی ها با نرخ خوراک فعلی حساب شده است
اگرچه به نظر می رسد با انتشار نرخ ریالی خوراک و سوخت صنایع در دی ماه بازار نگران اثر این نرخها بر سودسازی شرکتها شده اما باید به این نکته توجه کرد که این افزایش نرخ خوراک دقیقا مبتنی بر فرمول بوده و کاملا قابل پیش بینی بود. از طرفی نکات مهمی در این نرخها اثر داشته که باید به آن ها توجه شود.
به عنوان مثال در نیمه اول سال, هر عددی از فرمول نرخ خوراک استخراج شود ۱۰% تخفیف دارد و در نیمه دوم سال هر عددی از فرمول استخراج شود ۱۰% گرانتر به شرکتها فروخته میشود, همین موضوع در کنار رشد نرخ دلار ارز توافقی و همچنین رشد نرخ جهانی گاز, باعث شده که نرخ فروش گاز به شرکتها در دی ماه رشد داشته باشد.
دیگر نکته ای که در اینجا باید به آن توجه کرد این است که اگرچه نرخ گاز خوراک برخی پتروشیمی ها افزایش داشته و این مسئله باعث ایجاد هیجان منفی در بازار شده است اما از آن طرف محصولات مهم آن ها نیز افزایش بها داشته است. این در حالی است که سال بعد فروش این محصولات با دلار شصت و هفت تومانی و نرخ خوراک هفده سنتی، منجر به کاهش سود معنا دار این شرکت ها نخواهد شد.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید